Kung fu Sweden

Icon

Kung Fu training in Sweden

Om Wing Tsun Kung Fu (6)

 

Det finns tusentals olika stilar inom kinesisk Kung Fu. Bara inom kategorin sydkinesiska stilar finns det ett hav av traditioner. Det är roligt att träna de flesta men mest relevant för Wing Tsun utövare är de stilar som sitter ihop med Wing Tsun. Plommonblomman är den kända symbolen för många sydkinesiska system. Karakteristiskt för denna plommonblomma är att det är fem stycken blad. Ofta symboliserar dessa fem blad de fem munkarna som överlevde branden i Shaolin. Här har vi nu kommit till den mest kända myten inom sydkinesisk kampkonst.

Under Ching dynastin var det fattiga tider. Kejsaren var svag och stor korruption rådde i hela Kina. Kejsarens ordningsmän styrde med hård hand och många missbrukade detta. Många kineser menade även på att Ching dynastin var utländska djävlar då denna dynastin var från Manchuriet. Alla kineser som inte var Manchurier var tvugna att bära den karateristiska flätan vilket symboliserade att de var undersåtar. Under denna tid från 1644 och fram fanns det inte bara ett Shaolintempel utan flera. Ett av dessa är det man kallar det södra Shaolintemplet. Det tvistas om vart detta tempel låg och många menar även på att det aldrig funnits något sydligt tempel.
Under dessa tider var där många från den gamla dynastin Ming som gömde sig för den nya regeringens soldater. Det sägs att Ming dynastin var mycket vänligt inställd till Shaolin och anlitade munkarna ofta. Den nye Ching kejsaren var därför misstänksam mot Shaolin. Enligt legenden så gömde sig många av Ming dynastins ämbetsmän och soldater som munkar i templena. Detta ledde i slutändan till  att Ching kejsaren tog beslutet om att storma Shaolin och döda alla munkarna. Ching dynastin ansåg att de stridskunniga munkarna var ett hot mot den nya dynastin vilket kunde beivra folket till uppror. Den kejserliga arme´n kunde endast besegra Shaolin genom att muta en munk som satte fyr på templet från insidan och öppnade portarna när munkarna låg och sov. Här lyckades fem stycken munkar fly. Beroende på stil så varierar det vilka dessa fem munkar var. I Wing Tsun stilens fall så var en av dessa munkar inte en munk utan en nunna vid namnet Ng Mui. Denna nunna blev sedan den person som skapade stilen Wing Tsun. Det är inte bara Wing Tsun som har denna variant utan ett även ett antal andra.
Myten säger också att alla munkarna ville stanna kvar och slåss mot tyrannerna men att fem stycken skickades iväg för att rädda Shaolins hemliga skatter. De fem satt inne med en femtedel av denna skatt. Därför är det då också så att varje blad i plommonblomman representerar en av dessa skatter. Vilka de här skatterna är varierar beroende på vilka det är som berättar. För buddhister är det den buddhistiska dharman och för Kung Fu utövare är det de fem olika kamparterna.

Filed under: Weng Chun, Wing Chun, Wing Tsun, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a comment

Kung Fu Böcker

Wing Tsun training

Kung Fu for children

Tai Chi training

Baguazhang training

Xinyi Liuhe Quan training

Yin Yoga